Bij het afsluiten van een hypotheek krijgt u standaard te maken met een aantal gegevens die u aan moet vagen en/of overleggen. We hebben hieronder de meest voorkomende bescheiden die u hierbij nodig heeft op een rijtje gezet met de optie om bijpassende formulieren te downloaden.
- Legitimatiebewijs
- Werkgevers- of intentieverklaring
- Gezondheidsverklaring
- Taxatierapport
- Bouwkundig onderzoek
- Notaris
Legitimatiebewijs
Zowel voor het afsluiten van de hypotheek als voor het passeren van de akte bij de notaris heeft u een duidelijk leesbare kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig. Let er daarom op dat uw legitimatiebewijs niet verlopen is.
Geldige legitimatiebewijzen zijn:
- Paspoort
- Rijbewijs
Een toeristenkaart is geen geldig legitimatiebewijs.
Werkgevers- of intentieverklaring
Bij het aangaan van een hypotheek is het noodzakelijk een werkgeversverklaring te overleggen. Uw werkgever dient deze verklaring in te vullen en te ondertekenen. Dit geldt overigens alleen wanneer u een vast contract heeft voor onbepaalde tijd. Heeft u een jaarcontract, ofwel een contract voor bepaalde tijd, dan dient uw werkgever een intentieverklaring op te stellen, waarin hij vermeldt dat het zijn intentie is om u na het jaarcontract een doorlopend contract aan te bieden.
Let op! De NHG-norm, maar ook enkele geldverstrekkers, eisen dat de werkgeversverklaring of intentieverklaring uitsluitend door de werkgever is ingevuld in één schrijfstijl of kleur (bij voorkeur blauw).
Download werkgeversverklaring
Gezondheidsverklaring
Koppelt u een levensverzekering of beleggingsverzekering aan uw hypotheek dan zit bij deze verzekering vaak een bedrag inbegrepen voor een overlijdensrisicoverzekering. Ook kan het zijn dat de geldverstrekker een verzoek doet om u te verzekeren voor het risico van overlijden. De verzekeringsmaatschappij verlangt in dat geval een verklaring over uw gezondheid.
Download gezondheidsverklaring
Taxatierapport
Voordat banken en andere financiële instellingen een hypotheek verstrekken stellen ze meestal een recent taxatierapport verplicht. De geldverstrekker wil zekerheid over de reële waarde van het huis wat u financiert. Aan de hand van de daarin vermelde executiewaarde van de woning berekent de geldverstrekker, samen met enkele andere gegevens, de maximale hoogte van uw hypotheek.
Zelf kunt u aan de hand van het taxatierapport uw bod of dat van uw koper afwegen. Het doel van een taxatierapport is het verschaffen van belangrijke gegevens van uw eigen woning of van de woning die u heeft gekocht. Daarbij is het onafhankelijke oordeel van een deskundige vereist. Deze deskundige is de taxateur.
Het taxatierapport wordt gemaakt door een onafhankelijke makelaar/taxateur die verder niet bij de koop betrokken is. Wij adviseren een onafhankelijke NVM-makelaar/taxateur de opdracht uit te laten voeren. Een taxatie kan u vertellen wat de waarde van uw huidige woning en de woning die u wilt kopen is. De waarde wordt op een objectieve manier bepaald. Een taxatie kost 0,185% van de getaxeerde waarde. Dit is de standaardprijs, exclusief BTW. De taxatiekosten zijn aftrekbaar wanneer u de taxatie laat uitvoeren om een hypotheek af te sluiten.
Bouwkundig onderzoek
Een bouwkundig onderzoek is een onderzoek naar de kwaliteit, ofwel de bouwkundige staat, van het huis. Dit onderzoek brengt eventuele verborgen gebreken aan het licht, zodat u niet na de koop opeens voor onvoorziene kosten komt te staan.
Indien u een wat ouder huis koopt, dan doet u er verstandig aan een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. Soms is dit onderzoek zelfs verplicht. Als het huis of appartement ouder is dan 1940 en u wilt in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie, dan eist men een bouwkundig onderzoek. Er zijn tevens geldverstrekkers die een bouwkundig onderzoek willen voor alle woningen ouder dan 1940. De uit het rapport voortvloeiende informatie kan van onschatbare waarde zijn voor u. Het resultaat is vaak doorslaggevend om van de koop af te zien of juist niet. Een bouwkundig onderzoek met daarnaast een taxatierapport geeft u als koper een reëel beeld van de waarde van de woning. Het zijn vaak extra kosten, maar u bent degene die er uiteindelijk baat bij heeft. Bovendien is het mogelijk om deze kosten in uw hypotheek mee te nemen.
Het bouwkundig onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke en gespecialiseerde bouwkundige die uw woning op basis van een uitgebreid visueel onderzoek op alle essentiële punten beoordeelt. De wijze van het bouwkundig onderzoek worden uniform, waar ook in Nederland, toegepast en voldoen aan strenge richtlijnen.
Notaris
De eigendom van een huis kan niet zonder tussenkomst van de notaris worden overgedragen. De notaris zorgt voor de financiële afhandeling van de koop en stelt de officiële aktes op: de transportakte (of overdrachtsakte) en de hypotheekakte. Tevens zorgt de notaris voor inschrijving van deze akten in de openbare registers. Omdat op 1 juli 2003 de notaristarieven in de onroerendgoedpraktijk zijn vrijgegeven, zijn de notariskosten dus ook vrij. Zoeken naar een goedkope notaris kan dan ook een grote besparing in de notariskosten opleveren, tot vele honderden euro’s.
Wilt u hier meer over weten, ga dan naar www.notaris.nl of www.notaristarieven.nl