Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u meestal voor verschillende rentevaste periodes kiezen, uiteenlopend van 1 jaar vast tot 30 jaar vast. Het bedrag dat u bruto aan rente kwijt bent staat dan gedurende de hele looptijd van de lening vast. Over het algemeen is het rentepercentage aanzienlijk hoger naarmate u de rente voor een langere periode vastzet. U betaalt dan meer, maar u heeft dan wel meer zekerheid. Andere namen voor de rentevaste periode zijn: rentelooptijd en renteperiode.
Keuze van de juiste rentevaste periode
Bij de keuze voor de rentevaste periode zijn de volgende factoren van belang:
- Hoogte hypotheek
- Renteontwikkeling
- Combinatie van rentevaste perioden
- Hypotheek met Nationale hypotheek garantie (NHG)
- Bijkomende voorwaarden
Hoogte hypotheek
Indien u ten opzichte van uw inkomen een hoog bedrag leent, kan het risicovol zijn voor een korte rentevaste periode te gaan. U betaalt dan weliswaar in het begin een lage rente (lage maandlasten), maar hoe korter u de rentevaste periode vastzet, des te sneller merkt u de negatieve gevolgen als de rente sterk gaat stijgen.
Rente ontwikkeling
Aangezien de looptijd van de rentevaste periode van grote invloed is op het hypotheekrentetarief, is het belangrijk een goede keuze te maken. U heeft de keuze uit een:
- Korte rentevaste periode
- Lange(ere) rentevaste periode
Korte rentevaste periode
Wanneer u verwacht dat de rente gaat dalen, is het wellicht verstandig een korte rentevaste periode te kiezen. Ook als u binnen afzienbare tijd een groot deel van uw hypotheek kunt aflossen doordat er in de nabije toekomst geld vrij komt door bijvoorbeeld een erfenis, is het verstandig om een korte rentevaste periode te kiezen.
Langere rentevaste periode
Wanneer u verwacht dat de rente gaat stijgen, is het wellicht verstandig een langere rentevaste periode te kiezen. Bovendien heeft u bij een langere rentevaste periode meer zekerheid. Maar uiteindelijk blijft het kiezen van de juiste rentevaste periode een kwestie van gezond verstand omdat niemand de ontwikkelingen van de rentestand op lange termijn kan voorspellen.
Combinatie van rentevaste perioden
Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u vaak ook een combinatie van rentevaste perioden kiezen, ook wel rentemix genoemd. Het voordeel hiervan is, dat u uw risico op deze wijze kunt spreiden. Zo wordt tegenwoordig regelmatig gekozen voor een mix tussen een variabele rente en bijvoorbeeld een rentevaste periode van 10 jaar. Op deze wijze is het gemiddeld te betalen rentetarief laag (dankzij het variabele deel), maar blijft het risico binnen de perken (dankzij het 10 jaar rentevaste deel).
Hypotheek met Nationale hypotheek garantie (NHG)
Wanneer u het maximale leent op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is het verstandig om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Uw inkomen geeft bij een maximale hypotheek geen of weinig ruimte om eventuele extra rentelasten op te kunnen vangen.
Bijkomende voorwaarden
Het is van belang om te kijken wat de bijkomende voorwaarden zijn die bij een bepaalde rentevaste periode en het daarbij behorende rentepercentage. U moet dan denken aan de voorwaarden bij verhuizen, tussentijds aanpassen van de hypotheek en de rente die u betaalt na de eerste rentevaste periode.