Als u uw woonwensen en financiële mogelijkheden hebt vastgesteld, kunt u gericht op zoek gaan naar een huis. Huizen worden op verschillende manieren te koop aangeboden zoals:
- In de krant
- Bij de makelaar
- Borden met ‘Te Koop’ in de tuin of achter het raam>
- Op internet
Interessante links:
- www.funda.nl
- www.huizenmarkt.nl
- www.zoekhuis.nl
- www.woonkrant.nl
Zelf zoeken of via de makelaar
U kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een woning. U kunt ook een makelaar de opdracht geven een huis voor u te zoeken.
Hieronder staat een aantal punten waar u rekening mee moet houden bij de twee manieren van zoeken.
Zelf zoeken
- Vrijblijvend
- Het kost meer tijd en energie omdat u zelf moet zoeken, informeren, etc.
- U kunt zoeken op het Internet, in (woning)kranten of rondrijden door een buurt
- U moet het huis zelf bezichtigen en relevante informatie achterhalen
- U bespaart makelaarskosten, wat kan oplopen tot duizenden euro’s
Makelaar
Een makelaar is een beëdigde bemiddelaar op de huizenmarkt. Hij kan u helpen met het zoeken en aankopen van een huis en u behoeden voor een verkeerde keuze of dat u te veel betaalt voor een woning. Tevens kan hij u helpen met het verkopen van uw huis, het uitvoeren van een taxatie of advies geven over bouwkundige zaken. Voor zijn diensten betaalt u provisie. Deze provisie bedraagt ongeveer 2% van de koopprijs exclusief BTW. Maak met een makelaar duidelijke afspraken over tarieven, hoe u tussentijds de relatie kunt beëindigen en wat u van hem of haar kunt verwachten.
De makelaar begeleidt u gedurende het hele aankoopproces met onder andere de volgende zaken:
- Hij brengt u op de hoogte van de meest actuele aanbiedingen
- Hij regelt afspraken voor de bezichtiging
- Hij gaat mee met de bezichtiging
- Hij onderhandelt namens u over de prijs
- Hij zorgt ervoor dat de meeste administratieve handelingen worden afgehandeld
Hoe vind ik een goede makelaar?
Wanneer u de volgende punten in acht neemt, kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u met een betrouwbare en vakkundige makelaar te maken heeft.
- Lidmaatschap van een brancheorganisatie De NVM, LMV en VBO hanteren strenge eisen voor de toetreding van een makelaar tot hun organisatie. U kunt altijd navraag doen bij deze organisaties over een makelaar met wie u overweegt samen te werken
- Ervaringen van vrienden en kennissen Informeer bij vrienden en familie over hun ervaringen met makelaars in de omgeving.
- Maak kennis en wees kritisch Vertrouw op uw eigen inzicht. Neem de tijd voor een kennismakingsgesprek en stel daarbij vragen over het plan van aanpak, wat u van de makelaar mag verwachten en wat u zelf moet ondernemen. U betaalt een makelaar voor zijn werk, dus u mag kritisch zijn.
Interessante links:
- www.nvm.nl
- www.lmv.nl
- www.vbo.nl
- www.makelaarstarieven.com
Huis bezichtigen
Als u een geschikte woning heeft gevonden kunt u een afspraak maken met de verkopende partij voor een bezichtiging. Voordat u de afspraak maakt, kunt u op verschillende dagen en tijdstippen eens een kijkje nemen bij het huis om te kijken hoe druk het is en wat er zich zoal rond de woning afspeelt.
Let tijdens de bezichtiging op de volgende punten en probeer de volgende informatie te achterhalen:
- Controleer of het huis gebreken heeft, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Let op lekkagesporen, scheuren in muren en plafonds, de kwaliteit van de kozijnen, staat van de leidingen, kwaliteit van het schilderwerk. Sla niets over en bekijk ook het dak, de vliering en de kelder. Vraag de verkoper en de makelaar naar de bouwkundige staat en conditie van de elektrische leidingen. Beiden kunnen aansprakelijk worden gesteld als zij informatie over gebreken aan het huis achterhouden
- Waarom het huis te koop is, hoe lang het te koop staat en of de vraagprijs al eens is verlaagd
- Hoe lang de verkoper in het huis heeft gewoond en of hij haast heeft met de verkoop
- Hoe oud het huis is en of er verbouwingen zijn uitgevoerd. Zo ja, wanneer en door wie?
- Hoe oud de cv-ketel of geiser is en of er roerende goederen ter overname zijn
- Over de buurt en het bestemmingsplan
Vermeld bij de eerste bezichtiging niets over de prijs. Maak wel duidelijke afspraken over de verdere stappen. U kunt eventueel een optie vragen. U krijgt dan een aantal dagen als enige het recht van koop. U verplicht zich hierbij tot niets. De verkopende partij hoeft echter niet op uw verzoek in te gaan.
Na de bezichtiging
Ga nog eens na of het huis aan alle woonwensen en eisen voldoet die u in een eerder stadium heeft opgesteld. Als de woning niet helemaal aan uw wensen voldoet, kunt u uitzoeken of het huis kan worden aangepast om wel aan uw eisen te voldoen. Kijk ook of de aanpassingen (financieel) haalbaar zijn. Soms is het verstandiger toch nog even verder te zoeken. Raadpleeg daarnaast het bestemmingsplan. Dat kan op het gemeentehuis. Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Het gaat om zowel bestemmingen die u direct als eigenaar/gebruiker van de woning aangaan (verbouwingsplannen bijv.) als om uw woonomgeving (in de toekomst te realiseren winkelcentrum op 20 meter van uw achtertuin). Het bevat niet alleen regels over het grondgebruik, maar ook over de maximale hoogte en breedte van bouwwerken. Als het huis aan al uw wensen voldoet, kunt u de kosten op een rij gaan zetten. Wat is de vraagprijs en wat bent u bereid te betalen? Wat zijn de bijkomende kosten? En wilt u een verbouwing of een grote reparatie meefinancieren? U moet dan weten hoeveel de verbouwing of de reparatie gaat kosten. Als blijkt dat het huis ook binnen uw financiële mogelijkheden ligt, kunt u gaan nadenken over het bod.
Prijsbepaling/Waardebepaling
Als u een huis hebt gevonden dat aan uw woonwensen voldoet, moet u de waarde van het huis laten bepalen. Daarbij gaat het om zowel de subjectieve (wat is uw bovengrens) als objectieve (taxatie en/of bouwkundig onderzoek) waarde.
Subjectieve waardebepaling
Bij een subjectieve waardebepaling bepaalt u hoeveel u voor het huis wilt betalen. Misschien is het huis u wel meer waard dan de verkoopprijs. Bepaal in ieder geval uw bovengrens.
Objectieve waardebepaling
Een objectieve waardebepaling kunt u krijgen door een taxatie en/of een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Een taxatie is verplicht als u een bestaand huis koopt of als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt afsluiten. Een bouwkundig onderzoek is vooral raadzaam als het om een ouder huis gaat. Het is zelfs verplicht wanneer u een huis van voor 1940 met NHG wilt kopen. Het levert extra kosten op, maar u bent degene die er uiteindelijk baat bij heeft. Bovendien is het mogelijk om deze kosten in uw hypotheek mee te nemen. Een bouwkundig onderzoek met daarnaast een taxatierapport geeft u als koper een reëel beeld van de waarde van de woning. Bovendien kunnen de taxatie en het bouwkundig onderzoek als ontbindende voorwaarden gelden.
Taxatie
Uit het taxatierapport volgt de executiewaarde van uw huis. De executiewaarde van de woning bepaalt mede de hoogte van het maximaal te lenen bedrag. Voor uzelf is een taxatierapport ook waardevol: u weet of uw bod op de woning reëel is. Bij een taxatie wordt gekeken naar aard en grootte, staat van onderhoud en woonomgeving van het huis. Er wordt een rapport over opgesteld. Op basis van de vermelde executiewaarde in het rapport (en enkele andere gegevens) berekent de geldverstrekker de maximale hoogte van uw hypotheek. De kosten voor een taxatie worden berekend over de getaxeerde waarde van de woning. In de meeste gevallen verlangt de geldverstrekker dat het te kopen huis wordt getaxeerd door een onafhankelijke taxateur om de waarde vast te stellen. Het huis dient immers als onderpand voor de hypothecaire lening en de geldverstrekker moet er zeker van zijn dat het huis voldoende zekerheid biedt. De taxateur moet zijn ingeschreven in het Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs of is een beëdigd makelaar onroerend goed.
Bouwkundig onderzoek
Belangrijk is om ook een bouwtechnische keuring aan te vragen. Vaak wordt gedacht dat dit een verantwoordelijkheid is van de verkopende makelaar. Dit is echter niet het geval. Deze plicht ligt bij u als koper Bij een bouwkundig onderzoek wordt de kwaliteit van het huis onder de loep genomen. Er wordt onder andere gekeken of de elektrische bedrading, waterleiding, riolering en het houtwerk in goede staat zijn. Eventuele (verborgen) gebreken komen daarbij aan het licht. Over deze gebreken wordt advies gegeven met betrekking tot herstel of vervanging. Tevens wordt er aangegeven met welke kosten u rekening moet houden. Over de bevindingen, aanbevelingen en kosten wordt een rapport opgesteld, dat u kunt gebruiken om een offerte op te vragen bij een aannemer. Ook kan de geldverstrekker u vragen dit rapport te overleggen. Het bouwkundig onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke en gespecialiseerde bouwkundige. Dit gebeurt volgens uniforme regels en voldoet aan strenge richtlijnen. De kosten voor een onderzoek variëren.